«Du skulle bare vist», står det på nettsidene til Drammensbiblioteket. Dette passet vel bedre enn noen gang når det gjaldt dette arrangementet. Et stille bibliotek, og en bråkete motorsykkel er vel to verdener så langt unna hverandre du kan komme. Dette tenkte nok også de tilfeldig forbi passerende på Drammensbiblioteket 14 april i år. Men så var de da helt muse-stille, disse motorsyklene som sto utstilt inne på biblioteket. Akkurat slik som alle de andre besøkende.
Syklene står musestille. De er jo på biblioteket! Monsterbike i Drammen hadde tatt med seg tre motorsykler på biblioteket (to av dem på bilde). Ingen av de tre var videre interessert i å låne bøker.
Hva i alle dager har mcér på et bibliotek å gjøre tenker du, det tenkte også jeg første gang hørte om det. Nå er dette flere år siden og arrangementet er det sjette i rekken. Sammenhengen er nok ganske enkel. Drammen fikk for noen år tilbake et nytt flott bibliotek nede ved elven. Biblioteket er moderne, og skal kunne ha ett så stort bruksområde som mulig. De ville også gjerne være litt utradisjonelle. Ideen er nok å få besøk av andre en de tradisjonelle brukerne. Det var biblioteket som spenstig tok kontakt med NMCU i Buskerud for å høre om det kunne være inntresant å bruke biblioteket til noe som har med motorsykler å gjøre. NMCU grep sjansen, og lot ikke gratis lån av lokaler med Drammens beste beliggenhet gå fra seg. Etter dette har kveldene blitt en møteplass mellom unionen og motorsyklistene i området. I tillegg til at NMCU har fått informert om sitt arbeid, og sine verdier har ulike foredragsholdere blitt benyttet opp igjennom.
Erik Leif Eriksson fra NMCU, har vært primus motor i NMCU Buskerud i mange år. Han har vært med på å fyre opp motorsykkel med lystgass inne på biblioteket.
Erik Eriksson (NMCU) kan fortelle om en gang, Senior mc kom for å promotere sine banekurs, og banedager. Med seg hadde de en racing sykkel som var utstyrt med nitro innsprøytning fortalte han ivrig. Denne ble fyra opp inne på biblioteket. -Det var ett forferdelig lurveleven her inne, og masse eksos, kunne han fortelle. Det har også vært foredrag fra ulike turer, samt kåserier med stor underholdningsfaktor.
Wenche Hornbøll i mc-forum orienterer Alf Martin Medalen, om hvilket arbeid som gjøres av mc-forum.
I år brukte de kvelden til å informere om seg selv og Mc-forum, som kom i stand etter ett initiativ fra NMCU i 2011. Forumet består dessuten av Statens vegvesen, og har som mål å gi fylket råd i forbindelse med utbedring av farlige veier. Forumet gjennomfører møter og befaringer, og fungerer som ett rådgivende organ. Dette er ett tiltak iverksatt for at nettopp du skal ha så trygge som mulige veier å ferdes på, kunne Wenche Hornbøll fortelle.
Mellom bokhyllene fra venstre; Svein Voldseth Statens veivesen og mc-forum. Til høyre; Tor Porsanger, ivrig medlem av NMCU Buskerud gjennom mange år.
I tillegg orienterte Martin Nygård fra Monsterbike om aktuelle nye modeller, og slaget av nye motorsykler så langt i år. Blant merkene de forhandler kunne han opplyse at Kawazaki har hatt en økning på 70%, Suzuki 100%, mens Honda har hatt en økning på hele 170%. Ikke rart at han var glad. De reduserte avgiftene gjør at norske importører støvsuger i hele Europa for å få tak i sykler. Han kunne dessuten fortelle at de nå ville motta 2 eksemplarer av den ekstreme Kawazaki H2 med turbo til butikken sin. En så spesiell sykkel ventes ikke å stå lenge i lokalene kunne han opplyse.
På grunn av avgifts lette, selges nye motorsykler som aldri før, kan Martin Nygård fra Monsterbike fortelle
Kvelden ble avsluttet av Geir Åsheim bilsakkyndig fra Drammen Trafikkstasjon. Åsheim informerte om ulike ombygginger av motorsykler, og om hva som var lovlig og ikke. En ny forskrift gjør det mulig å få godkjent egne bygg. Muligheten blir imidlertid ikke mye brukt, da det i disse tilfellene er snakk om oppbygging av kjøretøy. Reglene skiller her. Er det en ombygning danner ikke dette grunnlag for nye avgifter, mens oppbygging derimot danner grunnlag for ny avgiftsberegning på kjøretøyet. Det ble besvart på spørsmål fra forsamlingen. Godkjenning av importerte sykler fikk en god utredning. Er sykkelen eldre enn 17juni 2003, er import stort sett uproblemetisk. For nyere sykler skal du sjekke typegodkjenningen. Ettermontering av diverse eksosanlegg, fikk også en detaljert omtale. Noen blir nok ganske lei av å møte opp på trafikkstasjonen, gang på gang etter å ha blitt stoppet med ulovligheter, mente Åsheim. Bedre å ha ting i orden og godkjent.
Drammensbiblioteket tenker annerledes. De tenker nytt, for å få ulike typer mennesker på besøk. Med byens beste beliggenhet, var ikke motorsyklistene vanskelig å be.
Kveldene er i det hele tatt nyttig og hyggelig, og fungerer godt som møteplass for motorsyklister. Biblioteket danner en god og uhøytidelig ramme, og ingen av oss behøver å være stille. Joda kombinasjonen mc og bibliotek kan fungere helt ypperlig den.
Mc-avisa nr. 6 – 2015