Test av BMW F900GS

Tekst: Kyrre Hagen
Foto: Lenka Leginova og Kyrre Hagen
Video: Kyrre Hagen

Endelig klinker BMW til med noe som ser ut til å kunne hamle opp med konkurrentene i den beinharde 900 klassen. Dette er en sykkel som både ut fra spesifikasjoner og utseende ser ut til å kunne konkurrere med de fleste. Vi har testet den nye sykkelen på ulike underlag, og her kan du lese resultatet.

GS står for «Gelände/Straße», eller «terreng/vei» fritt oversatt. Med dette skal GS reflektere motorsykkelens allsidighet og evne til å prestere godt både på asfaltveier og i utfordrende terreng. BMW GS-serien er kjent for sine adventure-motorsykler, og måten disse kombinerer komfort, kraft og holdbarhet. De er designet for å takle lange turer under varierte forhold, og for de som har fått følelser for en GS blir det gjerne et langvarig forhold. Motorsykkel handler som kjent om følelser, og mange GS-eier har vist seg å være utrolig trofaste. Spørsmålet nå er om BMW har klart å komme opp med en sykkel som kan hamle opp med de argeste konkurrentene i klassen?

F900GS i de klassiske Trophy fargene

F900GS har et slankt, mer moderne og mer aggressivt utseende en tidligere. Den har skarpe linjer og aggressive vinkler. Den høye bakkeklaringen, den lille kåpa, det høye flate «enduro» sete og offroad-dekkene, signaliserer virkelig at modellen har tenkt å ta opp konkurransen med de argeste konkurrentene. Testeksemplaret er dessuten oppgradert med Enduro Pacage-Pro, som inneholder flere avanserte funksjoner og komponenter for å forbedre sykkelens ytelse og håndtering, spesielt i offroad situasjoner. Den er levert i fargekombinasjonen Sao Paulo Yellow, en gul-farge vi syns å huske fra den gangen R1100GS var i butikkene. Denne fargen fremhever virkelig sykkelen, og gul-fargen, sammen med den røde bakramma gjør sykkelen rett og slett små sexy.

Gult er kult. Sao Paulo Yellow med den røde bakramma gjør sykkelen rett og slett sexy.

Sykkelen har fått en betydelig oppgradering sammenlignet med 850 varianten.  Kraftigere motor, bedre chassis, mer avansert elektronikk og økt komfort. Endringene skal gjøre den til en mer allsidig og kapabel adventure- og touring-motorsykkel, optimalisert for offroad bruk. Nå er det ikke sånn at den gamle 850´en ikke har vært bra, men når det gjelder prestasjoner på krevende underlag, har det blitt mange potente utfordrere i klassen, med skarpere offroad egenskaper en850én. 

Motor og ytelse

BMW F900GS er utstyrt med en kraftig 895 cc parallell-twin motor som leverer 105 hestekrefter på en imponerende måte. Dette er en økning på hele 15 hk sammenlignet med 850én. I tillegg er dreiemomentet øket med 7 Nm. Motoren leverer skikkelig med ytelse både på landeveien og i terrenget. Både effekten og dreiemomentet leveres tidlig og i svært linjere kurver, noe som gjør motoren veldig lett og dosere. Jevn kraft-leveranse er virkelig noe du virkelig setter pris på under teknisk kjøring. Drivstoff økonomien er oppgitt til 4,4 liter pr 100 km. Noe som faktisk er en liten økning sammenlignet med 850én.

I Enduro Pro er dette en skikkelig bælle på grusen. Her er det krefter i massevis.

Teknologi og elektronikk

Den nye sykkelen kommer med mange moderne teknologiske funksjoner som forbedrer både sikkerheten og kjøreopplevelsen. Den har fullt digitalt TFT-display som du kjenner igjen fra en rekke andre modeller. Noen av de viktigste elektroniske funksjonene er: Ulike kjøremodus: Rain og Road som standard. Ekstra kjøremoduser som Dynamic, Enduro og Enduro Pro er tilgjengelige, avhengig av konfigurasjonen. Automatisk stabilitetskontroll, bidrar til å forhindre hjulspinn og gir bedre grep under akselerasjon. ABS: Sykkelen kan også være utstyrt med en avansert ABS Pro, som fungerer i svinger. Full LED-belysning, inkludert hovedlys, baklys og blinklys. Mulighet for Bluetooth-tilkobling for telefon- og musikkontroll, samt navigasjon gjennom BMWs Connected App. Cruise Control. Keyless, BMWs Gear Shift Assist Pro. TPMS som overvåker dekktrykket og varmehåndtak. 

Sykkelen er presis og rask på svingete asfaltveier. Her snakker vi høy fun-faktor.

Prøvekjøring:

Jeg henter sykkelen på Speed tidlig en lørdags morgen. Jeg har tidligere vært å sett litt på sykkelen, men nå skal denne være min en liten uke. Dette vil gi meg skikkelig tid til å prøve ut sykkelen på ulike underlag. Jeg må si at den virkelig er innbydende der den står. Min spesialitet er touring og adventure-sykler, og det er jo akkurat det denne sykkelen skal være en kombinasjon av. Jeg liker å pakke ned sykkelen for både små og store eventyr. Nå er det på tide å finne ut om den nye sykkelen har blitt noe bedre enn sin forgjengere, og om den er en verdig utfordrer i klassen.

Etter en lynrask gjennomgang av sykkelen setter jeg meg opp på den relativt høye salen. 875 mm passer meg ypperlig. Jeg kjenner med en gang hvor slank og lett sykkelen kjennes. På forhånd var jeg redd for at den skulle være topptung, men den følelsen får jeg ikke i det hele tatt. Foran meg har jeg den kjente TFT skjermen som vi er blitt så kjent med på mange av syklene fra BMW, men her sitter det inne bak en minimal vindskjerm. Det er helt tydelig at sykkelen er mye mer offroad orientert enn forgjengeren. Alt av brytere er likt og der det skal være på en BMW, og speilene gir meg god oversikt bakover. Sete kjennes fast og fint og det at ikke den bakerste delen av sete er særlig høyere gjør at du kan bevege deg enkelt frem og tilbake på dette. Sittestillingen på sykkelen passer meg godt, selv med mine 188cm. Ofte må jeg tilpasse syklene med både styrehevere og senka fotpinner, men på denne sykkelen er alt som det skal være.

De to-stempla lettvektskaliperne er bedre en forventet. På grusen er de helt ypperlige.

Min aller første strekning blir E-18, og jeg kan med en gang slå fast at når det gjelder kjøring i 110km på motorvei, finnes det bedre alternativer på markedet, men så er det heller ikke dette denne sykkelen er bygget for. Når det er sagt syns jeg den lille vindskjermen løser oppgaven på en bedre måte en jeg hadde forventet, og selv om en del vind treffer meg, fører den overaskende mye av fartsvinden bort. Noe av det jeg derimot blir overrasket over er draget i motoren ut på motorveien. Dette er virkelig en stor forbedring mot 850én. Sykkelen drar som et lokomotiv, og quickshifteren er utrolig lett og presis. Jeg skyter av sted med et bredt smil rundt munnen. Jeg kjører ikke mer motorvei en jeg må, og snart er jeg inne på noe av Vestfold´s mest svingete veier. Her trives F900GS kjempegodt. Sykkelen oppleves presis, og demperne er virkelig satt opp for aktiv kjøring. Quickshifteren fungerer etter min mening 100% under denne kjøringen. Jeg girer opp og ned, og sykkelen skyter ut av svingene på imponerende måte. Jeg har selvsagt satt sykkelen i «Dynamic», men når jeg etter hvert roer tempoet, blir alt litt roligere i «Road». Også her er det plenty av krefter, mer en nok til å underholde meg på svingete landeveier. Før testen har jeg vært litt skeptisk til bremsene på F900GS. Her er det snakk om to-stempla lettvekts-kaliperne fra Brembo. Forventningene mine er ikke all verden, så jeg blir faktisk overrasket over at de virker såpass bra. Kort oppsummert vil jeg si at dette chassiset virker utrolig støtt og presist på landeveien.

Demperne er litt stivt satt opp i utgangspunktet, men med litt justering ble det hele mer harmonisk. Foran er det fullt justerbare Showa dempere, så her er det alle muligheter for justering. På bakdemperen er det også enkelt å justere både forspenning og retur.

Så kom det jeg gledet meg mest til, nemlig å ta det gule lynet ut på grusen, og jeg blir ikke skuffet. I Enduro PRO slås automatisk ABSén på bakbremsen av, i tillegg til traction. For meg er det dette kjøreprogrammet som gjelder. Den stående posisjonen er veldig bra, og jeg står akkurat nok foroverlent til å være litt “på”, men ikke så mye at det blir anstrengende. Med forhøyeren på bremsen, nås bakbremsen fint fra stående posisjon. Selv om sykkelen er høy og slank virker den ikke topptung. Heller ikke under teknisk kjøring, eller når jeg skal snu sykkelen inne på en smal traktorvei er vekta problematisk. Når det kommer til motoren, imponerer denne minst like mye på grus som på landevei. Den leverer kreftene på en imponerende jevn måte, og jeg blir aldri redd for å gi for mye gass. Også til denne kjøringen er demperne satt for hardt opp for min smak. For vanlig gruskjøring skal ikke demperne være for stive. Det er jo ikke rallykjøring vi driver med. Heldigvis er det mulig å stille dette enkelt. Jeg opplever at sykkelen er veldig stabil, og det jeg kaller nøytral. Det vil si at den hverken detter inn i svingene, eller må presses. Den kjennes derimot veldig lettkjørt. Quickshifteren fungerer bra, og det er fint å kunne gire uten å måtte bruke hånden på kløtsjen. Bremsene fungerer også bra på grus, og som jeg nevnte tidligere kan heldigvis ABS slås av på bakhjulet. Jeg tester sykkelen på harde grusveier, ny-grusa partier og til nesten gjengrodde traktorveier. Over alt gir sykkelen meg tillit, og er lett å manøvrere. I de neste dagene blir det slik at jeg ubevist leter opp grusveier når jeg er ute å kjører. Det sier ikke bare noe om at jeg liker å kjøre grus, men også at denne sykkelen er veldig godt egnet til akkurat dette.

F900GS i sitt rette element, langt inne på skauen. Med denne sykkelen leter du etter mulighetene til å komme deg på grusveier.

F900GS er designet med tanke på eventyrkjøring, og derfor er det muligheter for å utstyre sykkelen med forskjellige typer bagasjeutstyr. Du må bare gjøre valget om du skal beholde sykkelen så lett som mulig, og utstyre sykkelen med myke vesker, eller om du skal utstyre den med sidevesker, toppbokser og annet tilbehør som gjør det enkelt å transportere mye utstyr på lengre turer. Heldigvis finnes en rekke utstyrstilbehør til sykkelen, slik at du kan få den akkurat slik du ønsker deg.

Hva syns så fagpersonene på Speed om sykkelen?

Vi har hatt stor interesse rundt denne sykkelen, og tilbakemeldingene er gode. Kundene opplever at sykkelen har gode offroad egenskaper, og at sykkelen er lett å håndtere i tekniske partier.

Espen Sæle. Verksmester

Så langt har vi ingen store problemer med modellen. Det er alltid spennende når det kommer nye modeller, om alt fungerer. Motoren som er en videreforedling fra 850en har vist seg driftssikker.

Quickshifteren på denne sykkelen er utrolig rask og nøyaktig. Den hjelper godt til både på asfalt og grus.

Spesifikasjonerhttps://speedmc.no/ny-mc/f-900-gs/
Motor 895cc væskekjølt 8v parallell twin
Rammetype Presset stålskall med motor som bærende element
Drivstoffkapasitet 14,5 liter
Setehøyde 875 mm
Vekt 219 kg
Fjæring foran 43 mm Showa USD gafler, fullt justerbare. Vandring 229,9mm.
Fjæring bak Fult justerbar forspenning og returdemping. (Valgfri semi-aktiv demping). Vandring 214,9 mm.
Fotbremser 305 mm skiver med to-stempels kalipere. ABS i svinger
Bakbrems 265 mm skive med ett-stempel kaliper. ABS i svinger
Dim. fram-dekk 90/90 x 21”
Dim. bak-dekk 150/70 x 17”

Mer moderne og mer aggressivt utseende en tidligere, med mer skarpe linjer og aggressive vinkler. Den høye bakkeklaringen, den lille kåpa, det høye flate «enduro» sete og offroad-dekkene, signaliserer at modellen har tenkt å ta opp konkurransen med de argeste konkurrentene.

Testføreren mener:

Med noen sykler blir det “klikk” fra første stund, og det ble det definitivt med nye BMW F900GS. Dette er en allsidig og pålitelig motorsykkel som kombinerer kraft, teknologi, og komfort på en måte som få andre i sin klasse gjør. Den er ideell for de som søker eventyr på to hjul, enten det er på lange landeveisturer eller i krevende terreng. Med sin avanserte teknologi, høye komfortnivå, og solide byggekvalitet, er F900GS et fremragende valg for både erfarne førere og nykommere i eventyrsegmentet. Skulle jeg ønske noe annerledes på denne sykkelen måtte det være at bremsene var litt skapere til asfalt-kjøring. På grusen derimot fungerer de ypperlig. Til spørsmålet jeg stilte innledningsvis er svaret følgende: JA. endelig har BMW fått på plass en sykkel som kan bite fra seg i denne klassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *