Tekst: Kyrre hagen. Foto: Lenka Leginova, Alexander Bentzen og Kyrre Hagen.
Det finnes faktisk noen nye norske oppfinnelser i mc-verdenen. En av disse bærer navnet TwinPegs, og er noe så enkelt som doble fothvilere. Du kan rett og slett plassere foten på to fotpinner i stedet for en. Hva er så fordelen med dette? Her får du våre erfaringer, sammen med historien om gründeren bak oppfinnelsen.
Mannen bak TwinPegs er den ivrige motorsyklisten Kai Ingvald Flateland fra Mykland i Agder. En sann mc-entusiast født og oppvokst på gården Flateland, der han bor med familien. På Flateland har enduroløpet «Tiurleiken» vært arrangert siden 2015. Kai Ingvald er en skikkelig gårdsgutt, og har alltid vært vant til å jobbe og reparere. Faren var hans første læremester. Senere tok Kai Ingvald en Msc-grad i maskinteknikk og produktutvikling fra det tekniske universitetet NTNU i Trondheim.
RIDE FASTER FURTHER.
Kai Ingvald kjører enduro, og det er fysisk krevende. Han stilte seg spørsmålet om det var noe han kunne gjøre med sykkelen for å forbedre situasjonen. Da kom ideen om TwinPegs!
Første prototype ble prøvekjørt i romjula 2017. Den originale fotpinnen ble stående, mens en ekstra fotpinne ble plassert bak disse. På denne måte kunne både bremsepedal og girsjalter beholde opprinnelige posisjoner. Kai Ingvald testet ivrig WRén og var så fornøyd med erfaringene at han ønsket å utvikle konseptet videre. Første seriøse prototype ble presentert på «Vintertreffet» i Ål, februar 2018, der et mål var at den kjente endurokjøreren Jon Grevæg skulle teste dem. Han var positivt overrasket over kjøreopplevelsen, og anbefalte å jobbe videre med dette. Kai Ingvald startet med TwinPegs for første gang i et enduroløp i det danske «Wild West Enduro» i 2018. Det var stort sett sand, og erfaringen var god. Drømmen om TwinPegs til Dakar ble til.
Kai Ingvald hadde tro på konseptet, ikke bare for enduro men også for adventure. Mange prototyper for enduro har gitt viktig læring, som er overført til adventure modellene.
Firmaet TwinPegs ble etablert i 2018, TwinPegs har satset globalt fra start. Norsk patent ble innvilget i 2019, og patent i USA og Australia ble innvilget i 2022. I dag finnes det TwinPegs til BMW 1250/1200 GS modeller, Husqvarna 701, Husqvarna 901, KTM 690, KTM 790/890, Yamaha T7, GAS GAS 700 ES og til enduromodellene fra KTM, Husquarna og GAS GAS.
Nå jobber han med sett til Tiger 900, Tuareg 660, Desert X, F750/850 GS, KTM 1290 og Tiger 1200. Samt Beta og Sherco endurosykler og oppdatert sett til R1200/1250 GS.
Mc-avisa med på utviklingen.
Våren 2020 tok Kai Ingvald kontakt med oss i MC-avisa, og lurte på om vi ville være med på utviklingen av TwinPegs til Tenere 700. Selvsagt sa vi ja til dette. Min T7 var allerede utstyrt med brede og senkede rally-pegs, og snart mottok jeg 3D-printede prototyper i posten.
Erfaringen fra sommeren 2021 var at de 3D-printede pegsène ga god støtte til tross for at de var myke. Etter noen lange turer røyk de, grunnet materialtretthet, men Kai Ingvald sendte nye, slik at testingen kunne fortsette. Våren 2022 var endelig prototyper i aluminium på plass.
Erfaringen min er at du står virkelig bra på de doble fotpinnene. Tidligere brukte jeg ofte crosstøvler, da adventure og touringstøvler hadde for myke såler, og ble ubehagelig å stå på. Nå kjører jeg gjerne Tenerén med vanlige adventure støvler. Førerposisjonen er meget god, nesten som å stå på stuegulvet hjemme. På hjemmesidene til TwinPegs sammenlignes nettopp dette, mot å stå i en stige. En sammenligning jeg syns er veldig passende. Kjøreposisjonen med helstøtte medfører at jeg slapper mere av når jeg kjører, og bruker rett og slett mindre energi. Siden den stående posisjonen er så god, gjør den også at jeg håndterer sykkelen bedre. Den gode balansen gjør det enklere å forflytte vekta på sykkelen, og jeg kan kjøre lengre etapper enn tidligere i stående posisjon. Du føler på en måte at sykkelen er mere stabil under deg, fordi du står så godt. Dermed får du bedre kontroll. FortNine og Tshansen har laget YouTube reviews.
Produseres i Norge.
Kai Ingvald har som filosofi at TwinPegs skal være norskprodusert. Nå er fem norske produsentbedrifter involvert; Kjeller Modellverksted – Skedsmokorset, LM Serv – Notodden, Subsea Maskinering – Hokksund, Cycle Start – Tønsberg, Løland Mekaniske Verksted – Birkenes. Vi liker tankegangen, og syns det er flott at det satses på norske produsenter.
Vil ha TwinPegs til Dakar
Til å hjelpe seg med utviklingen av TwinPegs har Kai Ingvald trukket til seg mange aktive enduro, adventure og rally kjørere. Han har nå testkjørere både i Australia, Amerika, Afrika og Europa og selvsagt Norge. Målet er å få en fører på toppen av pallen i Dakar Rally med TwinPegs, og vi ser ikke bort fra at han vil lykkes. Rally Dakar kjører Andrew Houlihan vant i Sunraysia Safari Rally 22’ (Australia) med en TwinPegs utrustet KTM 890. Gode resultater ble i 2022 oppnådd med TwinPegs i Rallye Breslau, (Polen) og Finke desert race (Australia). Vilde Holt vant første enduro-gull med TwinPegs (Bjørkelangen). Hun er nr 2 i EM sammendraget før EM finalen. Sammen med de norske teamene A4plus og Noway racing, og Andrew Houlihan, utvikles nå TwinPegs for KTM 450 Rally.
Hva koster TwinPegs.
Sammenlignet med mye annet du kjøper til motorsykkelen din, er TwinPegs et svært billig produkt. For en Tenere 700 koster et komplett sett kr. 3.950,-. Da kan du velge mellom fothvilere til standard variant og til fothvilere som er senket opp til 20mm. Tenk at det virkelig er mulig å forandre en grussykkel så til de grader for en slik pris.
Til deg som tenker dette er helt unødvendig produkt, fordi du alltid har klart deg uten, har vi bare en ting å si; prøv dem. Det er nemlig stor sannsynlighet for at du forandrer mening når du har kjørt med slike fothvilere en stund. Vi følger spent med og håper Kai Ingvald lykkes med produktet som vi definitivt mener er en liten revolusjon innen enduro, rally og adventure.